понедељак, 23. април 2018.

Представљена књига „Историја београдских светиња” у Старом двору

Књига „Историја београдских светиња”, дело аутора Зорана М. Јовановића којем је пре неколико дана додељена награда града Београда у области друштвених и хуманистичких наука за 2017. годину представљена је данас у Старом двору. 

Заменик градоначелника Андреја Младеновић је истакао да је посебно поносан што се на Светски дан књиге у Скупштини града представља ово вредно дело.  

– Ова књига је веома важна за историју града Београда и за све оно што Београд данас чини као један отворен, мултикултурални, мултиконфесионални град, град са богатом историјом којом можемо сви да се поносимо. Драго нам је што је управо наша комисија оценила да је дело Зорана Јовановића заслужило Награду града Београда за 2017. годину. Београд је на то поносан и ја се надам да ћемо се више дружити са књигом свакога дана и да ћемо пренети нашим најмлађима да се и они више друже са књигом и то је наша  мисија. Поносни смо на своје библиотеке и на све оно што књига представља за Београђане – рекао је Младеновић.

Јелена Триван, директорка Службеног гласника, је истакла да ово дело представља вредно сведочанство верске историје које је обликовало Београд кроз 20 векова.

 –  У овој књизи је први пут на једном месту обједињена историја свих београдских светиња, документована су збивања која су утицала да Београд изгледа тако како изгледа данас, космополитски град отворен за све људе, вере и нације, град у коме се данас сусрећу  бројне верске културе, у коме у језгру можете видети православне и католичке цркве, храмове, џамију, синагогу. 


Аутор књиге је овом приликом истакао да је увек био против искључивости и на страни оних смелих који су, ризикујући много тога могли да укажу шта би могло да буде истина. Он је додао да је књигу посветио свима који су свој печат оставили овом граду.


Књига „Историја београдских светиња” први пут на једном месту обједињује историју сакралних објеката, цркава, џамија и синагога, односно свих најзначајнијих верских заједница  које су деловале у ужем језгру Београда крај ушћа Саве у Дунав. Текст је утемељен на свим познатим изворима. Ова књига добила је и Специјалну награду Међународног сајма књига у Новом Саду.